Gekwalificeerd voor de Champions League - hoe ver gaat Feyenoord volgend seizoen?

Feyenoord Rotterdam is nu een van de topploegen in de Eredivisie. Na het behalen van het kampioenschap in het seizoen 2022/23 is de ploeg blij dat het dit jaar tweede is geworden in de competitie. Ondanks het mislopen van het kampioenschap is het team nog steeds erg blij. De vijfjaarlijkse ranglijst van de UEFA betekent namelijk dat twee ploegen uit de Eredivisie volgend seizoen verzekerd zijn van een plek in de Champions League.

Dit betekent dat Feyenoord voor de tweede keer op rij zal uitkomen in de hoogste klasse. Maar hoe ver de ploeg volgend seizoen zal komen is als een spelletje roulette op casino777.nl, want alleen al de groepsloting vereist een bepaalde hoeveelheid geluk.

Klaar voor het internationale podium: Feyenoord heeft tot nu toe niet teleurgesteld

Het seizoen 2023/24 is goed verlopen voor Feyenoord Rotterdam. Niet alleen in de Nederlandse competitie verzekerde het team zich van een nieuwe toppositie. Ook de prestaties in de Champions League voldeden aan de doelstellingen. Het was vanaf het begin duidelijk dat Feyenoord niet als favoriet de groepsfase in zou gaan.

De Nederlandse kampioenen uit 2022 werden uitgedaagd door onder andere Atletico Madrid. Beide wedstrijden tegen de Spaanse topploeg werden felbevochten. Op de tweede speeldag van de Champions League werd Feyenoord uitgetest in Madrid. Uiteindelijk verloor de ploeg nipt met 3:2.

Feyenoord was al sterk begonnen aan de Champions League. Thuis in een uitverkocht stadion wisten ze met 2:0 te winnen van Celtic Glasgow. De derde wedstrijd tegen Lazio Rome was opnieuw een sterke prestatie. Wederom voor eigen publiek vierde Feyenoord een duidelijke 3:1 overwinning. Dit maakte zelfs de weg vrij voor de ronde van 16.

Gebrek aan kracht op het einde

In de tweede helft van de groepsfase volgde echter een zekere desillusie. Ze werden nipt verslagen door Lazio, Atletico Madrid en Celtic Glasgow. De vormcurve van het team daalde sterk en uiteindelijk was het slechts genoeg voor de 3e plaats in de groepsfase. Dit was echter niet het einde van Feyenoords internationale reis.

Met de 3e plaats in de groepsfase van de Champions League plaatsten ze zich immers automatisch voor de play-offs van de Europa League. Daar wachtte echter de volgende onaangename tegenstander in de vorm van AS Roma. Zowel de eerste als de tweede leg eindigden in een 1-1 gelijkspel, waardoor Feyenoord thuis een strafschoppenserie moest spelen, die door de ploeg uit Rome werd gewonnen.

Wat brengt de Champions League volgend jaar?

Voor het komende seizoen is het duidelijk dat Feyenoord waarschijnlijk niet meer als topploeg aan de Champions League groepsfase zal beginnen. Tot de beste ploegen van Europa behoren immers Real Madrid, Bayern München en Manchester City.

Desondanks is er, afhankelijk van de groep, zeker hoop om door te gaan naar de ronde van 16. Hun deelname aan het seizoen 2023/24 heeft al laten zien dat Feyenoord de andere ploegen zeker kan bijbenen. Het zal vooral belangrijk zijn om een zekere consistentie te tonen. Na de succesvolle eerste helft van de groepsfase was er een echte inzinking in de prestaties.

Alleen dankzij de sterke eerste paar wedstrijden kon de ploeg uiteindelijk de derde plaats redden. Feyenoord had echter ook pech bij de loting voor de play-offs. Met een iets makkelijkere tegenstander had de internationale reis vorig jaar best een vervolg kunnen krijgen.

Feyenoord zal echter de loting moeten afwachten voordat er preciezere uitspraken gedaan kunnen worden over de toekomstige deelname aan de Champions League. Want in een zware poule met twee absolute topploegen is doorstoten naar de ronde van 16 bijna onmogelijk. Feyenoord zou echter wel voor een verrassing kunnen zorgen in een haalbare groep zoals in het seizoen 2023/24.

De eredivisie als melkkoe: Belangrijk voor de hele club

Sinds de millenniumwisseling heeft Feyenoord Rotterdam 'slechts' drie keer de hoogste klasse bereikt. Na 2001 en 2002 volgde een lange periode van droogte, waardoor een belangrijke bron van inkomsten voor de club natuurlijk ontbrak. Voor "kleinere" ploegen als Feyenoord is de Champions League een absolute spelbreker.

Alleen al voor deelname aan de groepsfase ontvangt de club zo'n 16 miljoen euro. Daar komt nog eens 3 miljoen euro bij voor elke overwinning en nog eens bijna 1 miljoen euro voor elk gelijkspel. In het seizoen 2023/24 genereerde Feyenoord daarom inkomsten van ongeveer 22 miljoen euro. Daarbij komen nog de inkomsten uit de kaartverkoop. Want de Champions League staat garant voor een volle zaal.

In de directe strijd om de suprematie in de Eredivisie is deelname aan de Champions League echter niet alleen een belangrijke factor vanuit financieel perspectief. Het is ook een manier om jong talent aan de club te binden. Degenen die zich kunnen bewijzen in de hoogste klasse hebben veel meer kans om in een vroeg stadium de volgende stap in hun carrière te maken. Een recept voor succes waar ook Oostenrijks seriekampioen Red Bull Salzburg van heeft geprofiteerd.

Spelers als Erling Haaland zijn naar de Oostenrijkse Bundesliga gelokt. In de transferstrijd met Ajax en PSV om veelbelovende talenten is de Champions League ook voor Feyenoord van groot belang.

Een blik in de toekomst: wat zullen de komende jaren brengen?

2023 en 2024 luidden een nieuw tijdperk in bij Feyenoord. Met het kampioenschap en twee optredens in de Champions League heeft het team een van de meest succesvolle jaren in de geschiedenis van de club beleefd. Natuurlijk vragen fans zich nu af wat er de komende jaren gaat gebeuren.

Wat duidelijk is, is dat Ajax Amsterdam volgend seizoen waarschijnlijk weer veel sterker zal zijn. PSV zal dan een derde speler zijn in de strijd om de Champions League-plaatsen. Doorslaggevend zal ook zijn of Nederland zich kan handhaven op de vijfjaarlijkse ranglijst.

Alleen dan is een tweede Champions League-plaats gegarandeerd. Er zal veel geld nodig zijn voor de ontwikkeling van de club op de lange termijn. De topklasse zou natuurlijk een doorslaggevende factor zijn.

Ondanks de potentiële financiële zegen moet de club echter ook rekening houden met terugkerende vertrekken. Vroeg of laat zullen de topspelers in de Eredivisie op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen. Er valt niet alleen meer geld te verdienen in Engeland, Spanje of Italië. Het prestige van de competitie is ook hoger dan in Nederland.

AZ nieuws Ajax nieuws Almere City nieuws Excelsior nieuws FC Twente nieuws
FC Utrecht nieuws FC Volendam nieuws Feyenoord nieuws Fortuna Sittard nieuws Go Ahead Eagles nieuws Heracles Almelo nieuws NEC nieuws PEC Zwolle nieuws PSV nieuws
RKC Waalwijk nieuws SC Heerenveen nieuws Sparta Rotterdam nieuws Vitesse nieuws

Feijenoordnieuws.nl

Bezoek Feijenoordnieuws.nl voor je dagelijkse nieuws, standen, statistieken en meer over Feyenoord van Rotterdam. Blijf op de hoogte van de laatste Feyenoord transfers, weddenschappen en bekijk de live scores tijdens Feyenoord wedstrijden.

Feijenoordnieuws.nl heeft geen officiële band met de handelsmerkhouders of clubs die op deze website worden vermeld. Al het nieuws op Feijenoordnieuws.nl wordt geleverd door derden, die houder zijn van alle toepasselijke auteursrechten. Alle clublogorechten zijn eigendom van de clubs. Foto's die op Feijenoordnieuws.nl worden gebruikt, zijn gelicenseerde afbeeldingen van ProShots.
© Feijenoordnieuws.nl 2014 - 2024. Alle rechten voorbehouden.